I Danmark kan man som person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne få tilskud eller bevilling af hjælpemidler.

Ifølge Serviceloven §112 kræver at hjælpemidlet kan enten:

 1. I væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne.
 2. Kan lette den daglige tilværelse i hjemmet.
 3. Nødvendig for at du kan udøve et erhverv.

Konkret betyder det, at der kan ydes støtte eller bevilling til en kugledyne, hvis der ikke er yderligere muligheder for behandling af lidelsen og søvnvaskelighederne. 

Bevilling til børn

Efter reglerne skal et barn først have prøvet relevant medicinsk behandling uden helbredsrisiko før de kan få bevilliget en kugledyne.

Bevilling til voksne

Voksne kan ligesom børn heller ikke undgå medicinsk behandling uden helbredsrisiko før de kan få bevilliget en kugledyne. 

Hvordan får jeg en bevilling?

Hvis du opfylder et af de tre ovenstående krav kan du kan få tilskud eller bevilling af en kugledyne fra Duermo. Du kan enten rette henvendelse til din læge, ansøge via. Borger.dk eller kontakte din kommunes hjælpemiddelcentral.

For at øge chancerne for at få godkendt en bevilling fra kommunen skal du lave en god ansøgning der indeholder følgende punkter:

 1. Hvad søger du om? (Beskrivelse af hjælpemidlet, prisen og information om firmaet)
 2. Hvorfor søger du vægtdynen? (Beskriv dine problemer/gener, hvad du har gjort for at afhjælpe problemerne og hvorfor disse tiltag ikke har virket)
 3. Hvordan vil vægtdynen afhjælpe dine problemer? (Det er en god idé at finde en kugledyne med testperiode, så man kan dokumentere resultaterne)
 4. Dokumentation på problemet (Fra fagpersoner eller pårørende)

 

Eksempel på en ansøgning

Bemærk at nedenstående er kun til inspiration. Du kan downloade ansøgningen her og tilpasse den til dig og dine behov.

''Jeg ønsker at få bevilling til en kugledyne fra firmaet Duermo, som koster INDSÆT BELØB kr. Duermo er et firma, som har specialiseret sig i at udvikle kugledyner.

Mere information om dynen kan findes her: https://duermo.dk/kugledyne og en brugsvejledning findes her: https://duermo.dk/img/MountainBlanket-Brugsvejledning.pdf

Jeg ønsker at få en kugledyne fordi jeg igennem flere MÅNEDER/ÅR har haft søvnproblemer der giver mig problemer i dagligdagen. Jeg er bl.a. træt hele dagen og har svært ved at huske, hvilket gør det svært for mig at passe mit job. Mine søvnproblemer begyndte da jeg skiftede medicin til INDSÆT MEDICIN, hvor søvnløshed er en bivirkning.

Jeg har skiftet mellem flere forskellige mediciner og det er ikke muligt at skifte min nuværende medicin, da den har den ønskede virkning.

For at undgå mine søvnproblemer har jeg forsøgt følgende:

 1. Undgået koffein.
 2. Undgået brug af fjernsyn/computer/mobil i X timer inden sengetid.
 3. Installeret mørklægningsgardiner i soveværelset.
 4. Installeret lysdæmpende LED-pærer i soveværelset.
 5. Afprøvet et varmetæppe og varmepude.

Disse tiltag har ikke hjulpet på mine søvnproblemer – hverken på kort- eller langsigt. Det eneste der får mig til at falde i søvn er INDSÆT HJÆLPEMIDLER, men disse hjælper ikke i dagstimerne, hvor jeg konstant er træt og har svært ved at fokusere.

Jeg har benyttet Duermo tilfredshedsgaranti og fået en kugledyne, som jeg kan prøve i 51 dage. Med vægtdynen kan jeg allerede mærke stor forskel på min søvn – den er både dybere og længere. Jeg er blevet mere frisk og har lettere ved at passe mit job og være social med mine kollegaer.

Mine PÅRØRENDE/BEHANDLERE siger følgende INDSÆT UDTAGELSER.''

Følg @Duermodk på Instagram.