Hvor meget søvn skal man have?
Der er en selvforståelse om, at det er bedst med syv til otte timers søvn per nat. Søvnbehovet kan dog variere fra person til person, og det er ikke givet, at den optimale søvnmængde for mig, er det bedste for dig. Nogle har bare brug for meget søvn, mens andre kan “nøjes” med mindre.
Hvorfor er søvn vigtigt?
Men lad os starte et overordnet sted, inden vi dykker dybere ned i søvn, og hvor meget der anbefales til hvem. Søvn er vigtigt af flere årsager – især hvis man ønsker en velfungerende hverdag. Først og fremmest er søvn noget, du ikke bare kan fravælge. Det er en naturlig ressource til kroppen – ligesom din krop også har brug for mad og drikke, når den er sulten eller tørstig.
Det der sker med vores hjerne, når vi sover, er nemlig, at der foregår en række processer, der holder os sunde og raske. Søvn forebygger, helbreder og genopbygger vores krop og sind. Vores immunforsvar hærdes eksempelvis. Forskning viser nemlig, at vores hvide blodlegemer og antistoffer stopper med at fungere ordentligt, når vi er i søvnunderskud. Det øger risikoen for infektioner og sygdomme.
Herudover kan det også føre til øget vægt, hvilket man umiddelbart godt kan studse lidt over. Når kroppen er mere vågen, er den vel også mere aktiv? Så burde det ikke betyde, at man forbrænder mere? Forskning viser, at søvn også er vigtigt i forhold til vægtregulering, da kroppen producerer mere kortisol, der gør os mere sultne, når vi er i søvnunderskud. Herudover nedsættes kroppens omsætning af sukker og fedt også, hvilket kan føre til fedme på den lange bane.
Hvor meget søvn skal man have som voksen?
Som sagt findes der ikke noget definitivt svar på dette, da der er nogle, der ikke behøver ligeså meget søvn. Du har sikkert hørt flere bekendte forklare, at de ikke har brug for så meget søvn, men faktisk findes der ganske få personer, der har naturligt mindre brug for søvn end gennemsnittet. De fleste voksne har brug for mellem syv til ni timers søvn.
Den manglende forståelse for søvn er bl.a. – ifølge mange forskere – årsag til, at mange går ned med stress i nyere tid. Søvn er bare vigtig, og selvom du måske føler, at du er en af de ganske få, som ikke har brug for så meget søvn, så er det bare meget usandsynligt. Vi kan derfor kun anbefale, at du lytter til din krop – så er der også større sandsynlighed for, at du performer bedre i hverdagen.
Hvor mange timers søvn skal børn have?
Når det kommer til børn, er det en helt anden snak. De har brug for betydelig mere søvn, og jo yngre de er, desto mere søvn har de brug for. Børn og teenagere har et stort søvnbehov, fordi deres krop udvikler sig meget under søvnen. Helt frem til at børn er 3 år, anbefaler man, at de sover i dagtimerne – altså middagslure. Herefter er det sundt, hvis børn vænner sig til, at man kun sover om natten. Det er også her, at kroppen er mest naturlig træt.
Men for at vende tilbage til, hvorfor det er vigtigt, at børn sover mere end voksne, så skyldes det, at børn udskiller væksthormoner, når de sover. Dagens oplevelser skal processeres, og når børn stadig er børn, er der en masse nye indtryk, der konstant skal bearbejdes under søvnen. Det er sundt for deres udvikling.
Herudover udvikles børns immunforsvar også under søvnen, hvilket er en vigtig forudsætning for deres modstandsdygtighed overfor diverse infektioner og sygdomme, når de bliver ældre.
Hvor meget dyb søvn skal man have?
Når man sover, befinder man sig oftest ikke i dyb søvn under alle timerne. Faktisk er det meget muligt, at du får for lidt dyb søvn. Hvis du føler dig træt efter en relativ lang nat, kan det være fordi, du har sovet meget overfladisk. Den dybe søvn er vigtig for din krop, da det er her, hvor din krop virkelig får lov til at regenerere og samle kræfter.
Som huskeregel skal 15-25 % af din søvn bestå af dyb søvn, og det lyder måske ikke af meget, men hvis du har tendens til at vågne mange gange i løbet af natten, kan det være svært at opnå dette. Du skal nemlig igennem nogle faser for at opnå den dybe søvn. De fire søvnfaser lyder således:
- Du døser: Du sover ikke helt, men er heller ikke helt vågen.
- Du er i let søvn: Du er ikke ved bevidsthed, men er let at vække.
- Du er i dyb søvn: Din krop slapper helt af, og du er meget svær at vække.
- Du er i REM-søvn: Du drømmer og har meget let ved at vågne.
Hvad er REM-søvn?
Som du kan se ovenfor, er den fjerde søvnfase noget, der kaldes REM-søvn. REM står for Rapid Eye Movement, hvilket betyder hurtige øjenbevægelser. Denne fase er den sidste i en nats søvn. det er her, vi drømmer. Mens vi sover og er afslappet, er hjernen aktiv, og den sender signaler ud til kroppen med besked på at handle. De bliver dog blokeret – netop fordi du sover.
Du har sikkert vågnet før af en drøm. Det skyldes, at du lige har færdiggjort din REM-søvn, som er aflslutningen på en søvncyklus. Herefter kan en ny søvncyklus begynde, og det er derfor, at det ikke er unormalt, at du vågner i løbet af natten. Nogle gerne bemærker du, at du vågner, andre gange gør du ikke. En søvncyklus varer mellem 90 til 110 minutter.
Jeg håber, du er blevet klogere på søvn. Hos Duermo har vi designet produkter til at bistå dig igennem din søvn, så du kan få mest muligt ud af den. Læs bl.a. mere om vores populære kugledyner.